Fond iz Dubaija u Starom Gradu gradi superluksuzno hotelsko naselje

Bez autora
Apr 01 2012

Stari Grad na otoku Hvaru na pragu je turističke renesanse. Grad koji je u posljednjih petnaestak godina izgubio 500 radnih mjesta te glavninu od 1000 hotelskih postelja za nekoliko godina trebao bi uživati u plodovima nove velike turističke investicije. Posao bi trebalo naći dvjestotinjak građana. Investicijski fond Arqaam Capital iz Dubaija na južnoj strani poluotoka Kabal, u samoj starogradskoj luci, planira gradnju 800 najluksuznijih hotelskih ležajeva. Iduće godine trebali bi početi graditi hotel s pet zvjezdica, kapaciteta između 150 i 200 soba, te stotinjak luksuznih vila ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, kojima će upravljati južnoafrički lanac Kerzner International Resorts, u vlasništvu ruskoga Židova Solomona Kerznera, a u čijem sastavu djeluju naselja na Bahamima, Maldivima i Mauricijusu, Dubaiju, Meksiku, Maroku i Južnoafričkoj Republici.

Fond iz Dubaija u Starom Gradu gradi superluksuzno hotelsko naseljeStari Grad na otoku Hvaru na pragu je turističke renesanse. Grad koji je u posljednjih petnaestak godina izgubio 500 radnih mjesta te glavninu od 1000 hotelskih postelja za nekoliko godina trebao bi uživati u plodovima nove velike turističke investicije.

Posao bi trebalo naći dvjestotinjak građana. Investicijski fond Arqaam Capital iz Dubaija na južnoj strani poluotoka Kabal, u samoj starogradskoj luci, planira gradnju 800 najluksuznijih hotelskih ležajeva. Iduće godine trebali bi početi graditi hotel s pet zvjezdica, kapaciteta između 150 i 200 soba, te stotinjak luksuznih vila ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, kojima će upravljati južnoafrički lanac Kerzner International Resorts, u vlasništvu ruskoga Židova Solomona Kerznera, a u čijem sastavu djeluju naselja na Bahamima, Maldivima i Mauricijusu, Dubaiju, Meksiku, Maroku i Južnoafričkoj Republici.

Ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata već su tijekom 2008. i 2009. godine od Starograđana otkupili 12 hektara građevinskog zemljišta u turističkoj zoni Brizenica te još 5 hektara negrađevinskog zemljišta u neposrednoj blizini.

Bivši vlasnici terene su prodavali po 60 do 70 eura po metru četvornom, što znači da su za svoju djedovinu uprihodili više od 12 milijuna eura.

Investitor iz Dubaija uložio je novac i u izradu urbanističkog plana uređenja zone, a sada je samo na lokalnoj vlasti da sagradi zaobilaznicu Staroga Grada budući da bez nje nema ni dozvole za početak gradnje objekata. Kako doznajemo, lokacijska dozvola za gradnju ceste uskoro bi trebala biti ishođena.

Dominirat će kamen i opeka. U svakom drugom aspektu odmaralište mora biti moderno i ekološki osjetljivo, koristit će pasivni solarni sustav i obnovljive izvore energije. Pozornost je stavljena na preradu hotelske vode za zalijevanje i druge sekundarne potrebe. Kompleks će se graditi tako da se minimalno intervenira u prirodni okoliš, dok će se za uređenje vrtova i krajobrazne arhitekture koristiti isključivo domaće biljne vrste.

Uz hotel i vile, planirano je da se u luksuznom kompleksu najviše kategorije sagrade restorani, wellness, rekreacijski sadržaji, trgovine i prostori za servisne usluge.

Objekti bi se, prema riječima ulagača, trebali uklopiti u mediteranski ambijent prema projektu zagrebačkog arhitekta Tomislava Čopa, koji je, među ostalim, sudjelovao u osmišljavanju novog izgleda zadarskog Arsenala te biogradskih hotela Ilirija, Kornati i Adriatic.

"Stari Grad vapi za sadržajima kakve najavljuju investitori iz Dubaija i naravno da ćemo im biti pri ruci kako bi uspjeli u realizaciji vrlo vrijednog projekta. Budući da je planirani kapacitet kompleksa oko 800 kreveta, ne treba ni govoriti koliko bi nam to značilo za zapošljavanje i oživljavanje gospodarstva", ističe Đurđica Plančić, gradonačelnica Staroga Grada.

Projekt u Starom Gradu počeo je još za mandata bivšega gradonačelnika, današnjeg splitsko-dalmatinskog dožupana Viska Haladića, koji ističe kako se južna stana poluotoka Kabala oduvijek čuvala za elitni turizam.

"Napokon imamo nekoga tko će oživjeti ovu turističku zonu, koji neće samo figurirati kao investitor. U županiji je gotovo 100 turističkih zona, a mnoge su godinama služile različitim spekulantima. Sada je očito došlo vrijeme da se dogodi investicija koju Županija svesrdno podržava. Ovo je istinska prilika za opstanak i ostanak stanovništva na otoku i nasušna potreba za grad koji je izgubio gotovo sva radna mjesta", naglašava Haladić.

Stari Grad jednostavno nije imao sreće što se tiče turizma. Jedina hotelska tvrtka je propala budući da je bila u sastavu Pleter grupe. Hotele je sada preuzela neka tvrtka kojoj turizam nije temeljna djelatnost, tako da lani neki od hotela uopće nisu bili otvoreni. Trenutačni hotelski kapaciteti su u jadnom stanju.

"U Stari Grad apsolutno treba doći konkurentska hotelska tvrtka. Svjedoci smo napretka koji su doživjeli, primjerice, grad Hvar ili Bol na Braču u kojem se za goste natječe nekoliko velikih hotelskih lanca i koji svake godine obara nove turističke rekorde i podiže kvalitetu usluge. Pozitivna konkurencija donosi novu kvalitetu", poručuje Haladić.

Dožupan ističe i kako je Županija dogradnjom starogradske luke već lani otškrinula vrata nautičkom turizmu. Grad je dobio 70 sigurnih vezova, što mu jamči razvoj i u toj turističkoj grani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik